четвер, серпня 21, 2008

Музика та немузика.

Взагалі навколо багато звуків. І більшість з них немузикальні. Різні шуми, стуки-грюки, шарудіння, ковзання і таке інше. Зараз, в нашому пресиченому світі, є певна мода на ці шуми. Ера копіпаста виродила всі колишні цінності. Ніщо нічого не варте, бо його можна здублювати в необмежених кількостях. І справа не тільки в тому, що з кількістю - в оберненій пропорції - зникає якість. Насправді можна надрукувати тисячі чудових, бездоганних фото. Існують тисячі невідомих музикантів, які всі разом створюють навалу вишуканих, енергійних, неперевершених треків. Користуватися фотошопом набагато легше, ніж олійними фарбами. І це сумно. Ми захлинулися в солодкому медові невичерпних першоякісних товарів.
Так само із музикою. Все таке чудове та прегарне, що ті, хто в цому борсається, просто втомилися. І от з'являється нойз (noise). Як стиль аудіального мистецтва, як технологія, як ідеологія. Це справжні гурмани. Чи збоченці. Ті, хто полюбляють, або створюють нойз. Насправді, коли я вперше дізнався про таке, я пішов на сайт "Деталі Звуку" (http://dz.co.ua/u), здається єдиний в Україні, що займається експериментальною музикою, та закачав собі 700 Мб нойза. Це кумедно, бо можна було просто вийти надвір і постояти, заплющивши очі серед гамору міста. Але штучний нойз створений людьми, профільтрований через іх свідомість і "емоційно-вольову сферу". Мені подобається слухати таке іноді - лише іноді - коли працюєш або відпочиваєш (частіше - коли працюєш). Він мене заспокоює і надихає на зосередженість. Ще під нойз дуже класно думати. Він не відволікає, але створює атмосферу якогось поступу, динаміки.
Є така група Pan Sonic (спочатку вони називалися Panasonic, але потім змушені були змінити назву під впливом відомої фірми, викинувши одну "А", і зробивши її назвою одного з альбомів). Це мінімал електронойз, використання найпростіших електричних засобів, і композиційних малюнків. Вони єдині в свєму роді. Здається вони взагалі не користуються комп'ютерами та цифровою технікою. Все, що звучить, виходить з саморобних коробочок. Вони екстремальні в своєму мінімалізмі, і, буває, в характері звуку. Деякі речі неможливо слухати, в мене просто не витримують вуха :) Але багато речей дуже гарно підходять для зосередження на своїх думках. Це такий мій погляд.

І ось ще одне. Музикальні звуки створюються періодичними коливаннями. Немузикальні - неперіодичними. Таким чином, всі мелодійні звуки більш впорядковані на відміну від шумових. Отже, вони є демонстрацією антиентропійних процессів. Людський організм теж є машиною, по боротьбі з ентропією, за допомогою вивільненої енергії хімічних зв'язків. В організмі все демонструє надскладний порядок. І ось дві впорядкованості знаходять одне одного.