пʼятницю, квітня 11, 2008

Фестивалю не буде

Фестивалів зараз багато, майже у кожному великому місті України є свій літературний фестиваль, а то й декілька. Але загалом вони мало чим відрізняються, вони відповідають на запити поетів, надаючи простір для спілкування. Переважно зводяться до читання всіма по черзі до 10 хвилин, можливо, додається трошки відеопоезії, ну, і на завершення дійства – слем. Про якість текстів, особливо на слемі, ми мовчимо. Про загальні концепції, які б вирізняли фести, про якусь наскрізну стилізацію заходу теж.
У Львові в нас є форум видавців, який таки є чи не найповажнішим у державі літературним заходом. Тут маємо простір, де презентують свої тексти представники старшого (на зразок Андруховича) покоління української і зарубіжної (перекладної) літератури. Тому конкурувати із ним важко. Можна, звичайно, вибрати собі вузеньку сферу, але все ж наявність форуму вимагає від кожного заходу, проведеного на цій території, певного рівня. А на рівному місці, де бовваніють поодинокі молоді літератори, яким не вистачає однієї ночі, як перед іспитом, аби подати завку, і не вистачає кількох копійок, аби придбати собі квитка, годі й говорити про якийсь рівень.

Я дуже перепрошую, але фестиваль «наЛІТ» цього року не відбудеться через
недостатню кількість і невисоку якість зголошених проектів.

Звичайно, незручно намагатись організувати фестиваль за повної відсутності фінансування, але вже пробувала, можливо. Схиляюсь до думки, що якість літератури не так уже й сильно залежить від грошей. Ніхто ж з молодих поетів все одно на літературі не заробляє і не чекає від таких акцій нічого особливого. Програємо, звісно, у кількості учасників (їм, скажімо, не оплатять проїзду, не нагодують обідом, але це і в поважних закордонних фестивалів поширена практика, бо вважається поганим тоном купувати письменникові квитка – можливо, він захоче пересуватися в інших умовах та іншим видом транспорту). Програємо в рекламі, скажімо, надрукуємо не великі кольорові, а малі й чорно-білі афішки, тому до нас прийде менше сухачів-глядачів. Дійство й так якось відбудеться і назбирається тусівка тих самих поетів. Але чи потрібне нам це «якось»?
Я вважаю, що ні. І доки на видноколі не побачу чогось дійсно якісного, не шукатиму зелених папірців і не докаладатиму якихось додаткових зусиль, щоби презентувати сучасну українську літературу. Доки нам бракує фантазії для нових способів її демонстрування, такий фестиваль не має існувати, оскільки не відповідатиме своїй меті.
Іще раз прошу вибачення, перш за все в тих, що зголосився бути інформаційними спонсорами, і тих, хто збирався до нас приїхати.

3 коментарі:

Анонім сказав...

Підтримую у всьому, крім перепрошень,
бо то все свята правда, за таке не перепрошують.
Старий

Анонім сказав...

Перепрошую виключно за те, що ламаю комусь графіки чи використовую чиєсь ім"я для реклами, тобто за невиконані обіцянки. ...чого і від інших чекаю.
Albina

Albina Pozdnyakova сказав...

Перепрошую лише за поламані графіка і використання чиїхось імен для реклами, тобто за невиконані обіцянки, чого і від інших очікую.