четвер, квітня 10, 2008

Презентація "ТРИ" в "Смолоскипі"

Літературно-мистецького видання "ТРИ"
запрошує на презентацію випуску на тему
ґендер
у суботу, 12 квітня о 16:00 год.
Місце: Українська книгарня "Смолоскип", вул. Межигірська, 21 (КИЇВ)

На питання чи різняться, чоловічі і жіночі тексти певними формальними ознаками, дослідники відповідали по-різному. Згідно з теоретиками-психоаналітиками західна раціональна філософія, а разом із нею й література повністю виключали з себе жіночність. «Чоловіча література – це література, жіноча – резервація». Е. Сіксу виступала проти бінарних опозицій чоловіче-жіноче, вважаючи, що чоловіки також можуть писати по-жіночому, і наводила приклад Жана Жене.
Н. Міллер вважає, що в літературному творі немає жодних формальних ознак ґендера автора. Індикатором ґендера, на її думку, стає читач. А складність читання жіночого тексту – це наслідок складних стосунків жінки з текстом, її вміння наслідувати, ігрове ставлення.
За Ю. Крістевою і Т. де Лауретіс пишучий суб’єкт має діалектичну природу, тобто водночас і семіотичну (долінгвістичний, тілесно-еротичний зв’язок з матір’ю), і символічну (вказує на дискурсивну практику, авторизовану іменем Батька).
Дослідниця німецькомовних письменниць С. Вайгель характеризує жіночий стиль письма рядом формальних ознак (уривчастість, відступи, непослідовність, суб’єктивність), які вважаються позитивними. Відповідно негативними в жіночому письмі є логічність, регулярність, об’єктивність. Аналогічно можемо сказати і про чоловіків: типові жіночі риси у їх письмі негативні і небажані.

Цей випуск «ТРИ» є спробую проаналізувати наявність маскулінних та фемінних рис у чоловічій та жіночій поезії молодих українських поетів. Список бажаних маскулінних та фемінних рис був сформований на основі соціологічного опитування серед осіб віком від 18 до 33 років, тобто приблизно такого ж віку, як автори аналізованих текстів. Від респондентів вимагалося виділити 5 рис, які б характеризували сучасного маскулінного чоловіка та фемінну жінку. Серед найпоширеніших відповідей були: чоловік – раціональний, сильний, цілеспрямований, нетерпимий і дбайливий, жінка – вродлива, ніжна, тендітна, сексуальна, комунікабельна. У цьому випуску ми намагалися ці риси із ліричними героями та героїнями нашого часу.

Ми поговоримо тут про спорт (Владік Волочай), про чоловічу й жіночу віктимізацію (Дмитро Лазутін, Катерина Калитко), про відповідальність (Павло Коробчук), про деструктивні практики: алкоголь, наркотики, бійки (Макс Лижов), про тіло (Ірина Шувалова). Поговоримо про дуже розпливчасті межі чоловічого і жіночого наративу, можливо, навіть про кризу маскулінності та перебирання жінками чоловічих рих. Ми спробуємо помінятися ролями і подивитися збоку, як ми самі на такі складні питання відповідаємо.


Контактна особа:
Альбіна Позднякова
Тел. 80636857014
tryagaine@ukr.net

Немає коментарів: