понеділок, жовтня 20, 2008

Букерівська премія, книжка швидкого приготування та розписані домовини

Букерівську премію отримав індієць Аравінд Адіга за "Білого тигра"

"У Лондоні оголошено ім'я лауреата Букерівської премії, ним став індієць Аравінд Адіга, що написав роман "Білий тигр". Він став третім володарем Букера, що отримав премію за свою першу роботу, й одним із наймолодших лауреатів, повідомляє Бі-Бі-Сі.Роман, що отримав одну з найпрестижніших літературних нагород у світі, є літературним дебютом 33-річного індійського автора."
У Німеччині відкився 60-ий міжнародний книжковий ярмарок. Україну репрезентуватиме Андрухович
У Франкфурті назвали найкращий німецькомовний роман року
"Премію за найкращий німецькомовний роман року отримав 39-річний письменник з колишної НДР Уве Телькамп за роман «Вежа». Перед відкриттям найбільшого у світі фестивалю книжки щороку оголошується престижна літературна премія. Її обсяг - 25 тисяч євро. Нині її лауреатом став роман, що висвітлює атмосферу останніх років Німецької-демократичної республіки. З огляду не лише на фактаж, але й на її літературну вишуканість, критики порівнюють «Вежу» із романом «Буденбрукс», першим твором Томаса Манна. Уве Телькамп про свій роман говорить так:«Якщо одним реченням, то він - про те, як інтелігенція переживає кінець НДР, хоча бувають різна інтелігенція і різні погляди на НДР»."
Книжка швидкого приготування
http://translitera.livejournal.com/26968.html

"Для того, щоб прочитати цю книжку, її треба 25 хвилин розігрівати в духовці за температури 100. Як ви здогадались, це реклама, а саме - реклама продовольчої компанії Podravka. Книжка складається з двох частин: перша - фінансовий звіт компанії, а друга - добірка фірмових рецептів Podravka. Текст надруковано фарбою, яка проявляється після термічної обробки, для того, щоб сторінки не підгоріли, книжку треба загорнути у фольгу."

Ліна Костенко - почесний професор

"Ліна Костенко стала почесним професором Національного університету "Києво-Могилянська академія", її обожнюють студенти і з трепетом ходять на її лекції, пишаючись тим, що можуть слухати "тирана" українського слова. Вона є почесним доктором Чернівецького національного університету."
У Владивостоці проминув Перший Міжнародний поетичений фестиваль "БЕРЕГА"
"Владивосток имеет все предпосылки для того, чтобы стать центром межкультурного взаимодействия в Азиатско-Тихоокеанском регионе, эффективной литературной площадкой, а стало быть, одной из признанных культурных столиц."
Німецька художниця розписує труни світлими кольорами

«Люди приходять до мене, бо прагнуть чогось індивідуального. Вони можуть розказати, яким був померлий, щоб я намалювала це на труні. Або можуть самі взяти пензель у руки і щось намалювати. Це можливість зробити останню подорож не такою сумною для померлого і для себе».