понеділок, жовтня 06, 2008

Знову про Нанораймо

Якщо хто читає російською, то зможе прочитати набагато більш цікаве і доступне пояснення, ніж те, яке я міг би написати сам (здається).

Кілька цитат в перекладі:
Нанораймо — це забава для тих людей, яким дуже хочеться писати, але вічно не вистачає ані сил, ані часу. Для них і вигадано акцію, що називається National Novel Writing Month, дослівно — Всенародний місячник написання роману. Зараза поширюється планетою, щороку захоплюючи все більше учасників.

Як влашнтоване Нанораймо? Просто. Протягом місяця кожен учасник має написати певний твір в п'ятдесят тисяч слів. Не важливо, про що саме. Аби це був цілісний твір. Навіть не обов'язково, аби він був однією мовою. І не обов'язково, щоби це була художня література: якщо хто-небудь хоче писати монографію про будову слуху коника-стрибунця чи розповісти словами про дійсні події, що стоять за смертю Джона Ф. Кеннеді - з документами і посиланнями на джерела, просимо до діла. Головне тільки одне - п'ятдесят тисяч, не менше. (За день виходить близько 1666 слів і ще три-чотири літери)

Інтенсивна робота над однією конкретною задачею дає дуже багато досвіду організації себе й свого життя так, щоби все вийшло. Вчишся концентруватися на сюжетах, героях, гілках, історіях. Це схоже на підготовку диплому за місяць до захисту, з тією лише відмінністю, що халявити не цікаво — ніхто не перевіряє твій результат, відповідаєш тільки перед собою. Мета не в тому, щоби здати комісії стос роздрукованого паперу. Мотивація зовсім інакша, вона лежить всередині. Доки працюєш над своїм нанотекстом, вчишся домовлятися із собою про те, що чому цей текс для тебе важливіший за будь-що інше.

Не забудьте прочитати повний текст (посилання на початку сторінки), зайти, зареєструватися, і зі стартом проекту почати писати свій, свій, свій текст.